Gumbi in zgodbe o mravljicah petošolcev

GUMBI
Kakšno bogastvo so bili nekoč …
Nona jih je skrbno odrezala iz vsakega odsluženega oblačila in jih spravila v posebno škatlico. In tam so se nabirali, različnih barv, oblik in z različnim številom luknjic. Ko ti je naslednjič gumb odletel, je hitro našla pravega in ga prišila.

Blaž, 5. C

Kaj pa danes? Imamo gumbe vsi doma? Jih znamo prišiti?
Ni tako enostavno, ampak petošolci zdaj to znamo. Kar poglejte!

ZGODBA O MRAVLJICAH
KAJ BI SE ZGODILO …
… če bi se mravljice izgubile?
… če bi zapadel sneg in bi mravljice zeblo?
… če bi si ena mravljica zvila nogo?
… če bi medved ujel tri mravljice in bi morale živeti v njegovem brlogu?
… če bi mravljice srečale korona virus?

O vsem tem so ob pesmih Anje Štefan in gledališki predstavi Štiri črne mravljice (LGL) razmišljali petošolci. Domišljija ne pozna meja!

        KAJ BI SE ZGODILO …

Štiri črne mravljice so se odpravile na izlet. Nameravale so na dooolg izlet. Komaj so ga čakale. Zjutraj so se zbudile, uredile in se z velikim veseljem odpravile. Želele so v gore. Na poti gor je bilo vse v najlepšem redu. Pele so, plesale, se pogovarjale in se seveda zabavale. Prišle so do zadnje vzpetine, dokler se ni zgodilo nekaj groznega.

Ena od mravljic se je spotaknila in padla. Mravljica je zakričala od groze. Vse ostale mravljice so ji priskočile na pomoč. A niso vedele, kaj naj storijo. Klicale so na pomoč, vriskale in piskale, a tam trenutno ni bilo žive duše. Mravljicam ni preostalo drugega, kot da mravljico nesejo dol. Na srečo so bile močne, zato jim nošnja mravljice ni predstavljala velikih težav.

    Uspešno so jo prinesle dol in v mravljišču zanjo poskrbele. Tam so bile tudi mravljice z medicinskimi izkušnjami, da so lahko ugotovile, kaj je mravljici. Mravljica je imela zvito nogo. Dobila je mavec počivala in hitro okrevala. Mravljice so se naučile, da morajo biti v gorah previdne.
    Ana Julija, 5.c

MRAVLJICA BETKA SREČA KORONAVIRUS
Bilo je prelepo torkovo popoldne, ko se je mravljica Betka sprehajala po potki. Imela je prekrasno družbo mravljice Jožice.
To torkovo popoldne je pihal močan veter. Mimo Jožičine glave je priletela škatla iz Kitajske. Ne škatli je pisalo, ne odpiraj, da ti ne bo žal. Ampak mravljici sta bili zelo pogumni, zato sta jo seveda odprli.
In notri ni bilo ne duha ne sluha o nevarnosti. Če smo čisto natančni ni bilo v škatli nič. Tako se je problem šele začel. Mravljica Betka je namreč čez nekaj dni zbolela in bila na robu smrti. Vse mravljične znanstvenike je zanimalo, kaj je to za ena bolezen?
Betka je čez nekaj dni ozdravila, a problema še ni bilo konec. Betka je v času bolezni okužila celotno mravljično populacijo. Iz dneva v dan se je število okuženih povečevalo, mravljice so morale poseči po najbolj ostrih posegih. Tako se je počasi počasi mravljična populacija pobrala, ampak žal v manjšem številu.
Blaž, 5.c

MRAVLJICE IN KORONAVIRUS
Mravljice so se odločile, da bodo srečale koronavirus. Saj so vedele, da so majhne in koronavirus je še manjši.
Ko so hodile do koronavirusa, jim je začelo biti vse bolj slabo in začele so kašljati. Ustrašile so se, da se one niso okužile. Ko so prišle do koronavirusa, so se ustrašile zato, ker je koronavirus izgledal strašno in smešno. Koronavirus je bil jezen, ker je videl, da se mu mravljice posmehujejo in zato se je odločil da jih bo okužil. Ko se mravljice videle, da korona virus teče za njimi so hitro pobegnile, ker jih je bilo strah. Obljubile so si, da nikoli več ne bodo izzivale virusa korona, saj jih je bilo zelo strah, ko so bežale, da jih ne bi ujel. Doma so se odločile in prisegle ena drugi, da se nikoli več ne bodo srečale s katerimikoli virusi.
Damir, 5.c

ŠTIRI MRAVLJICE IN KORONAVIRUS
Bile so štiri mravljice, ki so nosile les do svojega mravljišča. Ena mravljica se je kar na enkrat počutila slabo. Ostale tri mravljice so prišle do nje, hitro spustile les in jo vprašale, če je v redu.
Mravljica ni mogla govoriti, niti hoditi. Odnesli so jo v mravljišče, k zdravniku. Ko so prišle do zdravnika jim je ta rekel, da ima mravljica vročino in da mora počivati.
Odnesli so mravljico domov in ji pomagali, da ozdravi. Čez štirinajst dni so te tri mravljice in zdravniki zbolel, a prva mravljica je ozdravila.
Na koncu, so je okužilo celo mravljišče, a mravljice so ozdravele. Bolezen so poimenovali korona virus.
Faris, 5.c

ŠTIRI ČRNE MRAVLJE IN SNEŽENJE
Na lepo sončno jutro so se štiri črne mravlje odpravile na sprehod. Niso hodile dolgo, ko je ena rekla, da ji postaja hladno. Druge tri so jo istočasno vprašale, če je tudi ona to začutila.
Skušale so ignorirati mrzlo temperaturo. Hodile so in hodile, ko je ena zakričala, da ji je padla na glavo velika snežinka. Vse so mislile, da jih hoče samo povleči za nos, ampak jih ni. Po petih minutah je zakričala še ena in povedala, da ji je padla snežinka na glavo, druge dve pa sta jo sami ignorirali. Hodile so naprej, ko je še tretja zakričala, da ji je snežinka padla na nos. Četrta mravlja je končno rekla, da bojo poiskale kakšno varno mesto za prespat.
Štiri črne mravlje so hodile, ko se je kar naenkrat usul sneg. Začelo je pihati, vse je postalo megleno in še bolj mrzlo kot prej. Ena izmed mravljic je našla votlo drevesno deblo in vse so ji sledile notri.
Stisnile so se čimbolj skupaj, da ne bi zmrznile. Po nekaj urah snežne nevihte so vse štiri zaspale. Drugo jutro je bilo vse pokrito s snegom. Vse mravlje so se stiskale in upale, da se bo kmalu pojavilo sonce.
Res se je. Ko se je sneg stopil so štiri črne mravljice odšle domov.
Kiara, 5. c

… ČE BI SE MRAVLJICE IZGUBILE
Mravljice so se odločile, da gredo v gozd na potep.
Hodile so, dokler niso našle plastenke z napisom super moč. Vsaka je spila malo, kar naenkrat so postale zelo velike.
Vse živali v bližini so se zelo prestrašile in zbežale. Velikanske mravlje niso vedele, kaj naj storijo. Niso mogle hoditi in spati, sedle so na hrib in mislile kaj bi lahko naredile. Kar naenkrat je nekdo pod njimi rekel, da jim lahko pomagam. ”Res”, so rekle mravlje ter naenkrat so nekaj začutile. Spremenile so se nazaj v normalno stanje. A nikoli niso našle bitja, ki jim je pomagalo.
Hhhmmmm, naj to ostane uganka.
Mark, 5.c

ČE BI MRAVLJICE SREČALE KORONAVIRUS
Mravljice so se en dan odločile, da bodo šle na počitnice namesto delat ves dan. Hodile so in hodile in se kmalu ustavile, da bi pojedle mandarine, ki so jih videle na drevesu. Ena mravljica je zagledala čudno okroglo obliko z dosti tipalkami. Hitro je opozorila druge in vse so bile zbegane in niso vedele kaj to je.
Ta okrogla oblika se jim je začela približevat in mravlje so bežale in bežale a okrogel stvor je bil prehiter. Ravno, ko je eno mravljico kmalu ujel, so vse padle v medvedov brlog.
Medveda so se bolj bale kot okrogle stvari, ker je medved bil večji. Niso imele izbire, kot da gredo proti okroglemu stvoru. Ko so prišle blizu, se je okrogel stvor vsrkal v eno mravljico.
Vse so bile prestrašene, mravljica je kihala in kašljala kot nora. Druge mravlje so se je izogibale, ker niso vedele kaj se lahko zgodi. Hitro kot blisk so prišle nazaj v mravljišče in vsem povedale zgodbo.
Kraljica mravelj je bila jezna, ker niso delale tega kar jim je bilo rečeno. Mravljice so kraljici opisale stvor in kraljica je bila šokirana in vse opozorila, naj se je izogibajo, ker ima tako-rečen koronavirus. Vsi so bili prestrašeni, ker niso vedeli, kaj je to koronavirus.
Kraljica jim je razložila, da je to nevarna bolezen, ki se hitro širi in če bi se tu še kdo okužil in potem okužil še vse ostale mravlje, bi lahko vse pomrle. Vsi so bili šokirani in kraljica je predlagala karanteno. Zdravila še niso našli a na temu delajo. In tako se je končala ta zgodba.
Nik B. 5.c

MRAVLJICA SI ZVIJE NOGO
Pred nekaj leti je živela mravljica Kaja, ki je imela prijateljici. Nikoli ni bila osamljena.
Prijateljicama je bilo ime Suzana in Maja. Z njima se je vedno družila. Nekega dne so šle Kaja, Maja in Suzana na sprehod po hrano. Ko so hodile, so srečale lisico Nejo, ki jih je povabila, da se ji pridružijo.
Mravljice so se pridružile lisici. Lisica je vprašala mravljice, kaj počnejo tukaj. Mravljice so ji odgovorile, da si iščejo hrano. Lisica jim je povedala, kje lahko dobijo hrano. Kar med potjo se je Maja izgubila, Kaja in Suzana sta se spraševali, kam je šla. Nato sta zaslišali glas Maje in ugotovili, da jo je nekdo ukradel. Nato sta šli za Majo, da bi jo rešili. Med potjo pa si je Kaja zvila nogo.
Suzana ji je pomagala in ji dala gor listje. Kaja je malo zaspala in ko se je zbudila, je videla pred sabo Suzano in Majo. Nato je Maja povedala, da jo je vzel volk in jo je hotel pojesti, a jo je rešila Suzana. Nato so se odpravile domov.
Doma so si odpočile in praznovale Kajin rojstni dan z zvito nogo.
Petra, 5.c

KAJ BI SE ZGODILO ČE BI MEDVED UJEL TRI MRAVLJICE?
Štiri mravljice so se nekega dne odločile, da gredo po svetu. Zaželele so si tudi videti medveda. Zato so šle k jami, da bi ga videle.
Ko so prišle do jame, so zaslišale glasen jok iz jame in ena mravljica se je prestrašila in se odločila, da ostane zunaj. Tri pogumne mravljice pa so se plazile proti zvoku v jamo in tam videle medveda, ki je bil zelo žalosten. Spraševale so se, zakaj bi medved jokal. Ko pa jih je zagledal, so njegove solze in jok izginile. Na obrazu se mu je narisal nasmeh. Zagrabil jih je in jih dal v kletko. Mravljice pa so mu ponudile borovnice, ki so jih imele s seboj. Medved je opazil, da so mravljice prijazne, zato jih je povabil na čajanko. Ko so popili čaj, so mravljice vprašale medveda, zakaj je bil žalosten. Povedal jim je, da je zelo osamljen, ker se ga vsi bojijo. Vprašale so ga, če bi šel z njimi do mravljišča?
Medved je z veseljem šel z mravljicami. Tako so odšli od mravljišča in medved je ostal z njimi in jim pomagal.
Zala, 5.c

Mateja Jerina za 5. C

(Visited 190 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja