Naredi sam: družabne igre pri slovenščini

Učenci 6. e so pri slovenščini izdelali svoje družabne igre in napisali navodila za igranje. Eden izmed učencev pa je ustvarjal na kulinaričnem področju, spekel pecivo in zapisal recept zanj.

1. Igra planetarium 

Pripomočki za izdelavo igre: papir, lepilni trak, barvice, flomastri
Postopek izdelave igre: Na papir narišemo kvadratke. Vmes narišemo planete, Luno in rakete. Kvadratke označimo. Na okrogel kos papirja napišemo številke.
Navodila za igranje: Začnemo na začetku in gremo okoli do cilja. Tisti, ki izgubi, je naslednjič prvi.
(Aiša)

2. Igra 3 koraki naprej

Vsak ima svojo figurico in njegov cilj je, da pride z Zemlje na Luno. Vsak korak je eno vprašanje iz določenega predmeta. Soigralec si sam izbere in napiše vprašanja. Jaz sem si izbrala naravoslovje. Če odgovoriš prav, greš tri korake naprej, če odgovoriš narobe, greš tri korake nazaj. Zmaga tisti, ki pride prvi do Lune ali pa najbližje Luni.
(Gala)

3. Igra kozarec resnice

Izmislila sem si igro, ki se jo lahko igraš sam ali v skupini. Ampak preden vam jo razkrijem, vam moram povedati, da je ne smete vzeti zares. Pri zidu postaviš en kozarec, nato vzameš eno paličico in začneš postavljati trdilne stavke, na primer: To šolsko leto bom končal z odličnim uspehom. Nato vržeš paličico, če paličica zadene kozarec, je to res, če pa ga ne, pa ni.

Sedaj pa vam bom povedala, kako se igra v skupini.

V skupini je zelo podobno, samo da eden vpraša drugega eno vprašanje, drugi pa odgovori, nato vržeš paličico. Če je tvoj prijatelj odgovoril z da, mora palica priti v kozarec. Če se je zlagal, torej da se paličica ni dotaknila kozarca, se morajo drugi zmeniti za izziv, ki ga mora on potem opraviti.
(Angelina)

4. (Pijana) nevesta – brez ruma

Sestavine za biskvit:
9 žlic moke, 9 žlic mleka, 9 žlic olja, 9 žlic sladkorja, 4 žlice kakava, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor, 3 jajca.

Sestavine za preliv:
3 dcl mleka, 6 žlic sladkorja, 2 vanilijeva pudinga, ¾ litra mleka, 1,5 sladke smetane.

Postopek:
Vse sestavine za testo mešamo tako dolgo, da je zmes gladka. Vlijemo jo v pomaščen pekač, višji od 6 cm. V pečici pri 200 stopinjah pečemo približno 20 min. Medtem ko se testo peče, stopimo sladkor v treh decilitrih mleka in ko se ohladi, zlijemo po vročem testu. Nato pripravimo puding in ga vlijemo po testu. Ko se puding strdi in testo ohladi, premažemo vse s stepeno sladko smetano.
(Jan)

5. Igra spomin “na tri”

Igra se igra kot spomin, a namesto, da obrneš dve sličici, obrneš tri. Če naletiš na sličico s peresom, en krog ne smeš igrati. Zmaga tisti, ki ima največ sličic in je manjkrat naletel na pero. Igro lahko igrata najmanj dve osebi.
(Lana)

6. Igra mali šef

Potrebščine: igralna plošča, figurice, kocka, papir in svinčnik.

Navodila:
Igro igrajo dva do štirje igralci. Vsak igralec ima svojo figurico, listek in svinčnik. Za vstop v kuhinjo mora igralec dobiti število šest na kocki. Kocko nato še enkrat vrže in premakne figurico za toliko, kolikor kaže kocka. Vsako sestavino ali pripomoček, ki ga s figurico dobi, napiše na listek. Tisti, ki prvi dobi vse pripomočke in sestavine, gre s figurico na sredino in zmaga.
(Manuel)

7. Igra pomagaj emuju

Emu (avtohtona ptica iz Avstralije, podobna noju, avstralski nacionalni ponos) je lačen in žejen. Zmaga igralec, ki emuja pripelje do hrane in vode. Pomaga se mu lahko samo s katapultom, in sicer tako, da emuja prijazno spodbujamo z izstrelki.

Igra vsebuje: igralno polje, figurico emuja, dva katapulta, dva izstrelka, kocko.

Navodila:
Igro igrata dva igralca. Začne igralec, ki vrže večje število na kocki. Prvi igralec si izbere katapult in začne igro. Na voljo ima en strel s katapultom. Z izstrelkom poskusi zadeti emuja. Če ga zadene, se emu premakne eno mesto v nasprotno stran. Če ga ne zadene, emu ostane na mestu. Nato je na vrsti drugi igralec. Vsak zadetek emuja pomeni premik za eno mesto proti nasprotnikovi strani. Zmaga tisti igralec, ki emuja pripelje do hrane in pijače na drugem koncu polja.

Ko je emu sit in odžejan, se lahko igra znova začne.
(Svit)

8. Igra povej zgodbo

Za igro potrebujemo: obris Slovenije, 2 ali več figuric in kocko.

Igro se igra tako, da vržeš kocko in toliko kot dobiš, za toliko polj greš naprej. Če pristaneš na rdeče polje, poveš nekaj o sliki zraven polja. Prvi, ki pride do cilja, zmaga.
(Tilen)

9. Igra človek ne jezi se malo drugače

Igra se igra s kocko. Za igro sta potrebna najmanj dva in največ štirje igralci. Vsak izmed igralcev ima štiri figure, vsak svoje barve. Vsak igralec na začetku meče kocko trikrat. Igro lahko začne, ko vrže ena. Če prideš na polje s številko, ostaneš na polju in igro nadaljuje naslednji igralec. Če prideš na polje s številko in vprašajem, dobiš lažjo nalogo. V igri sta kar dve sivi polji. Če prideš na sivo polje, dobiš težjo nalogo. Če ne opraviš naloge, se vrneš dve polji nazaj. Naloge so napisane na karticah.
(Nika)

10. Igra planeti

Za to igro potrebujemo figurice, ki so v obliki skodelic. Vanje damo listke, na katerih je zapisan izziv, ki ga mora igralec opraviti, če izgubi. To igro lahko igrata najmanj dva in največ pet igralcev.

Ko se igra začne, vsi igralci vržejo kocko in se s figuricami pomaknejo naprej. Če pristaneš na Neptunu, greš nazaj na start. Če pristaneš na Uranu, greš nazaj na polje 6. Če pristaneš na Saturnu, počakaš tam, dokler vsi igralci ne vržejo kocke. Če pristaneš na Jupitru, počakaš, da ostali igralci dvakrat mečejo. Če pristaneš na Marsu, greš na eno mesto nazaj. Ko prideš do Zemlje, greš za pet mest naprej, ko pristaneš na Veneri pa za dve mesti nazaj. Če prideš do Merkurja, moraš za tri mesta nazaj. Ko prispeš do Sonca (št. 38, 39) greš za deset mest nazaj.

Kdor zadnji prispe na cilj, uresniči izziv, ki je napisan na listku v figurici.
(Lara)

za 6. E Špela Orel

(Visited 785 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja